Wat is Besparen met de Buren?

Besparen met de Buren is een concept van Amsterdams Steunpunt Wonen en Twinstone.
In de Vogelbuurt/IJplein wordt Besparen met de Buren uitgevoerd in samenwerking met ABCDijkhuis wat betreft de uitvoering van de training van de Bespaarcoaches en de co√∂rdinatie. Besparen met de Buren wordt gefinancierd door Stadsdeel Noord. 

De kern van het concept Besparen met de Buren is energiebesparing door een combinatie van gedragsverandering van bewoners en kleine klussen in huis. 


Het duurt soms lang voordat verhuurders (kunnen) investeren in grotere energiebesparende maatregelen aan de woning. Het aantal woningen dat, ook bij een versnelling, per jaar wordt aangepakt is altijd gering t.o.v. de woningvoorraad. Tegelijkertijd stijgen de energieprijzen gestaag. Met kleine aanpassingen in gedrag en woning kan al €50-€200 besparing per jaar bereikt worden en kunnen (eerdere) investeringen beter renderen voor de bewoner. Daarnaast blijkt gedrag zeer belangrijk bij het behalen van een besparing in huis. Door kennis en inzicht te verspreiden onder bewoners door bewoners, kunnen bewoners zelf aan de slag gaan met besparen.